Jom tengok resepi...
Choc Moist Cake
**************
Bahan A
100gm serbuk koko
250gm gula pasir (kalau gula kastor 300gm)
1 tin susu cair
200gm minyak masak
250gm susu pekat manis
Bahan B
150gm tepung superfine/tepung gandum
1 sk penuh soda bikarbonat
1 sk penuh baking powder
4 biji telur
Cara...
~ Campurkan bahan A dan kacau sebati
~ Masak atas api kecil hingga gula larut
~ Pukul telur dan curah ke dalam adunan A
~ Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak
~ Kukus selama 1 - 11/2 jam sehingga masak
Chocolate topping
******
200ml whipping cream
400gm choc masakan
1 sb butter
Masak atas api kecil choc masakan dan whip cream (double boil)
Dah cair coklat.. tutup api, masukkan butter..dah siap
In sha allah..entry akan datang saya kongsikan pelbagai resepi topping coklat atau ganache untuk kita salut atas kek coklat.. Kadang-kadang tak semua bahan ada bila kita tetiba nak masak kek kan..so, bila ada pilihan resepi yang lain...takde la kelam kabut kita nak pergi ke kedai pulak nak cari bahan...hehehe
Okay..sehingga bertemu lagi...Selamat mencuba...Kalu dah buat jangan lupa komen ye..confirm sedappp!! :)
No comments:
Post a Comment