Kadang kala teknik penyimpanan sayur dan bahan kering yang tidak betul membuatkan ianya mudah rosak
Jom kita tengok tips-tips agar sayur yang dibeli lebih tahan lama dan segar untuk digunakan
1. Jangan simpan sayur terlalu lama. Sayur berdaun hijau boleh disimpan untuk 3 hari sahaja. Cara terbaik untuk menyimpannya adalah di dalam peti sejuk
2. Buang dahulu spoilage (daun sayur yang rosak) sebelum menyimpan sayur
3. Pastikan sayur tidak basah atau berair sebelum menyimpan
4. Jangan letak sayur dalam plastik kerana ia akan menyukarkan sayur bernafas
5. Sayur seperti bawang perlu disimpan di tempat kering dan pada suhu bilik
6. Kentang tidak boleh terdedah kepada cahaya dan tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk kerana suhu yang kurang dari 10 darjah celcius akan menukarkan kanji kepada gula dan kentang akan berasa manis dan kelihatan berwarna gelap apabila dibakar atau digoreng
7. Tomato perlu disimpan pada suhu bilik
8. Gunakan pisau yang tajam semasa memotong untuk kurangkan kerosakan pada teksturnya
9. Potong dan buang bahagian yang tidak boleh dimakan sahaja kerana kebanyakan nutrien dan fitokimia berada di dalam kulit sayur
Semoga bermanfaat dan Selamat mencuba yer!!!
** Sumber : iSIHAT
No comments:
Post a Comment